Werken in een boekhandel is toch saai?

Heel af en toe, als ik vertel dat ik in een boekhandel werk, krijg ik een vraag waarvan ik me niet voor kan stellen dat je die ooit in je leven zou stellen. Na de titel is het niet echt meer een verrassing over welke vraag ik het heb, maar ik zal het toch nog even vertellen: “Werk jij in een boekhandel? Maar dat is toch saai!” Om deze (als je het mij vraagt) absurde stelling voor eens en voor altijd te ontkrachten, ga ik vandaag vertellen hoe ik bij de boekhandel terecht ben gekomen en waarom je volgens mij geen betere werkplek kunt hebben.

Toen ik vorig jaar in 6 VWO zat, kwam onze jaarlaagcoördinator op een dag de klas binnen en vertelde dat Ine van Boekhandel Van Someren & Ten Bosch iemand zocht om op zaterdag te werken. Ik was op dat moment nog vijftien, en ze zochten iemand van zeventien of achttien, dus ik dacht meteen dat het voor mij toch niet mogelijk zou zijn. Gelukkig was daar mijn mentor, die me zei dat ik het altijd kon proberen, en nadat ik een paar keer was langs gegaan en drie zaterdagen als proef had gewerkt, nam Ine me aan! Ik heb op mijn eerste dag wel een meneer verteld dat ik een boek voor hem moest bestellen terwijl we er tien in de winkel hadden liggen, maar daar moest Ine alleen maar om lachen. Een aantal van mijn klasgenoten waren stikjaloers, want welke vijftienjarige heeft er nou zo’n leuk bijbaantje?

Vooral de eerste paar weken vond ik het ontzettend jammer dat ik door de week naar school moest, want elke week kon ik niet wachten tot de volgende zaterdag. Ik had nooit gedacht dat ik werk zó leuk zou gaan vinden. Ik was eerst wel een beetje bang dat ik helemaal niet bij mijn collega’s zou passen, aangezien de meeste toch een stukje ouder zijn dan ik. Gelukkig waren ze allemaal meteen erg lief en kon ik het met iedereen goed vinden. Op zaterdag, als Brecht, Ine, Herman (Ine’s man) en ik  werken, krijgen Brecht en ik dan ook vaak de vraag of we de kinderen van Ine en Herman zijn (nee dus, maar het was vast een heel gezellige familie geweest!). Het leukste aan mijn baantje vind ik dat ik me altijd welkom voel in de winkel en dat alle collega’s ook nog eens zo betrokken zijn. Iedereen was blij toen ik slaagde voor mijn eindexamen. En toen ik werd uitgeloot bij geneeskunde vond iedereen dat erg vervelend voor me en dachten ze mee over nieuwe studies, maar ook toen ik vertelde dat ik een tussenjaar nam, ontvingen ze me met open armen om in mijn tussenjaar meer te komen werken. Mijn droom van vorig jaar is dus toch uitgekomen: ik werk niet meer alleen op zaterdag in onze mooie winkel!

Van Someren & Ten Bosch heeft niet alleen de leukste medewerkers, maar ook de leukste klanten. Het is heel gezellig om te praten met klanten over boeken en over mijn geneeskundewens (vaak hebben ze ook nog eens heel goede tips!) en te luisteren naar hun vaak heel indrukwekkende verhalen. En boeken inpakken als cadeautje, dat is ook een grote hobby van me. Wat ik heel sympathiek vond: toen ik examen deed, vertelde ik dat terloops aan een klant. Vier weken later was hij weer in de boekhandel – ik had hem niet herkend – en zei hij: “En, ben je geslaagd?”. Onze klanten hebben niet alleen belangstelling voor boeken, maar ook nog eens voor ons!

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s