Nescio interviewt Alex Boogers

Als je gisteravond niet op Kerkhof 16 te Zutphen was, heb je echt wat gemist. Hier interviewde jongensleesclub Nescio namelijk Alex Boogers over zijn boek Alleen met de goden en wat was dit een geweldige avond! Als zestienjarige ben ik nog behoorlijk zoekende in de literaire wereld en ik moet toegeven dat ik nog nooit op het idee was gekomen iets van Alex Boogers te lezen, maar na gisteren is dat wel anders.

ab4

Toen ik om zes uur aankwam om alles voor te bereiden, was het natuurlijk nog lekker rustig in het gebouw. Ruim een uur later was dat wel anders! Overal stonden mensen gezellig met elkaar te kletsen en wat te drinken. Het was zelfs zo druk, dat het compleet aan mij voorbij ging dat Alex Boogers er al was en dat ik om vijf voor half acht maar eens bezorgd aan een collega vroeg of hij nog zou komen. Ik voelde me toch wel een beetje stom toen bleek dat hij er al ruime tijd was.

ab1

Ik had het geluk dat ik als jongere op de voorste rij mocht zitten en mijn gedachten zijn geen seconde afgedwaald. Soms stelden de jongens van Nescio gedurfde vragen over in hoeverre bepaalde delen van het boek autobiografisch zijn, maar Alex (iedereen noemde hem Alex, hopelijk mag ik dat ook), strak in pak en met achterover gekamd haar,  was erg openhartig en gaf op elke vraag uitgebreid antwoord. Hij wist een gezellige sfeer te creëren en vertelde op een grappige manier, ook al moet zijn jeugd afschuwelijk zijn geweest en het verhaal van Aaron Bachman uit het boek ook. Hij praatte met ons alsof we hem al heel lang kenden en dat maakte de avond bijzonder. Een prachtige anekdote: op een dag had hij een mail gekregen van een jongen met een Marokkaanse naam, waarin stond “Dankjewel voor je boek, ik wist niet dat er kaaskoppen waren die ook zo’n kutjeugd hebben gehad”. Volgens mij maakte dat op de hele zaal veel indruk, op mij in elk geval wel!

Alex vertelde ons dat hij de literaire interesse van de jongens van Nescio heel hoopgevend vindt, maar dat hij zich ook zorgen maakt omdat de politiek geen lijn trekt in het literatuuronderwijs en het dus aan de school ligt of een jongere goed literatuuronderwijs krijgt. Daarbij zei hij dat ik, omdat ik wel goed literatuuronderwijs heb gehad op school, later aan iemand van mijn leeftijd iets over Gerard Reve kon zeggen en dat deze persoon mij glazig aan zou kijken en zou zeggen “Wie?”. Iedereen in de zaal werd hier volgens mij door getriggerd, ook de vele docenten die aanwezig waren, om te proberen iets te veranderen aan het literatuuronderwijs en er ontstond een mooi gesprek tussen Alex Boogers en de zaal. Ik hoop dat deze avond een klein stapje kan zijn naar nog meer lezende jongeren in Zutphen. Want als je als jongere op zo’n manier met literatuur bezig kan zijn, wie wil dat nou niet?

ab2ab5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s